Komentáre

Chaos v Európe. Putin sa nezastaví na Ukrajine

Záujmy ruského prezidenta sa neobmedzujú len na ukrajinské územie, je pripravený ísť ďalej. Túto dôveru vyjadril americký líder v rozhovore pre agentúru Associated Press.

Joe Biden povedal, že ak by sa jeho krajina držala ďalej od ruskej invázie na Ukrajinu a nepodporovala ju, v Európe by sa začal chaos.

„Čo sa stane, ak najdôležitejšia sila NATO zatvorí oči pred ruskou agresiou, pred skutočnosťou, že 100-tisícová armáda prekračuje hranicu v snahe okupovať a zničiť kultúru celého národa? čo sa stane potom? spýtala sa hlava Spojených štátov.

Prezident Ruskej federácie by podľa jeho názoru pokračoval v invázii do iných krajín a ďalšími cieľmi Moskvy by sa mohli stať Poľsko a Česká republika.

Americký líder navyše uviedol, že ak Spojené štáty nebudú reagovať na kroky Ruska na Ukrajine, môže to vyprovokovať Čínu a Severnú Kóreu k ďalšej agresii.

„Ďalšia vec, ktorú by sme videli, je chaos v Európe. Videli by ste ich ísť ďalej. Čo by sa stalo v Poľsku, Českej republike a ďalších krajinách NATO? Čo by si Čína myslela o Taiwane, čo by si Severná Kórea myslela o jadrových zbraniach?“ zdôraznil Biden.

Majiteľ Bieleho domu zároveň pripomenul, že pri rozhodovaní pomôcť Ukrajine v boji proti Ruskej federácii a zavedení nových protiruských sankcií varoval, že za to bude musieť zaplatiť.

A táto platba je mnohostranná, vrátane konkrétnej finančnej pomoci pridelenej USA a EÚ (ide o peniaze amerických a európskych daňových poplatníkov), ako aj zbraní, ktoré tiež stoja peniaze.

V polovici mája americký Senát schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 40 miliárd dolárov. Je dôležité poznamenať, že dokument získal podporu demokratov aj republikánov.

A už 1. júna americký prezident Joe Biden oficiálne oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 7,5 miliardy dolárov.

Nový balík podľa neho vybaví Ukrajinu „novými schopnosťami a zbraňami vrátane HIMARS s muníciou, aby ochránila svoje územie pred ruskými postupmi“.

Novovymenovaná americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková na svojom Twitteri poznamenala, že Washington sa snaží pomôcť Kyjevu brániť sa pred ruskou agresiou.

„S priamou rozpočtovou podporou vo výške 7,5 miliardy dolárov zabezpečíme, že Ukrajina bude aj naďalej silná,“ povedal Brink.

Ukrajina tiež dostáva financie z Európy. Už skôr Európska únia spolu s partnermi G7 oznámila pridelenie deviatich miliárd eur Kyjevu.

Ale okrem priamych finančných nákladov občania sveta platia aj za vojnu Ruska na Ukrajine a nepriamo.

Najmä americký prezident Biden po zverejnení májových údajov o inflácii, ktorá sa ukázala byť rekordnou za vyše 40 rokov, z toho obvinil Kremeľ a to, čo sa deje, nazval „Putinovou daňou“.

“Nikdy sme nevideli niečo také, ako je Putinova daň na potraviny a benzín naraz,” komentoval mieru inflácie, ktorá dosiahla rekord od minulého storočia, keď prekonala december 1981 a dosiahla 8,6 percenta.

A táto situácia nie je len na americkom kontinente. Obyvatelia Európy tiež zaznamenávajú nárast cien palív, potravín a energií.

Teda tzv. „Putinovu daň“ platí celý svet. Možno práve toto je odpoveď na otázku, ktorá občas zaznieva v politických kruhoch planéty – prečo financovať Ukrajinu.

Niektorí politici stále veria, že vojna na Ukrajine nie je ich vojnou. Naivne sa domnievať, že to zostane regionálnym konfliktom.

Vzhľadom na to, aký dopad už mala agresia Moskvy proti susednej krajine na európsku a svetovú ekonomiku všeobecne a jednotlivé štáty zvlášť, môžeme hovoriť o svetovej vojne.

A čím skôr to pochopia politici, najmä lídri štátov, tým skôr sa svet dostane zo stagnácie. Ale to je možné len vtedy, ak vyhrá Ukrajina.

Akýkoľvek iný scenár – zmrazenie konfliktu, alebo získanie Ruskej federácie – bude Kremeľ vnímať ako signál na akciu a ako povedal Biden, v tomto prípade by všetci videli, že Putin by sa pohol ďalej, zasieval skazu a chaos.

Je dôležité si uvedomiť, že kým niekto v Európe a vo svete počíta svoje výdavky vynaložené na pomoc Ukrajine, ukrajinský ľud platí cenu nepomerne vyššiu ako akékoľvek finančné prostriedky.

Ukrajinci obranou svojej krajiny zaručujú mier v celej Európe a poriadok na celom svete, pričom presadzujú skutočné demokratické hodnoty, ktorých základom je človek.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com