Komentáre

Prečo európski lídri cestovali do hlavného mesta bojujúcej Ukrajiny?

Návšteva, ktorá bola dlho očakávaná nielen v Kyjeve, ale možno aj v celej Európe, sa uskutočnila. Navyše je dôležité, že do hlavného mesta Ukrajiny dorazili Scholz aj Macron, ktorí sa síce hlásia k vedúcej pozícii v EÚ, no na kontinente sú považovaní prakticky za Putinových obhajcov.

Vzali so sebou Draghiho, talianskeho premiéra, autora takzvaného „Marshallovho plánu“ pre Ukrajinu. Už v Kyjeve sa k trojici európskych „líderov“ pridal aj prezident Rumunska Klaus Iohannis.

Podľa novinárov Bildu rumunského lídra pozval na cestu francúzsky kolega, s ktorým má podľa medializovaných informácií „úzke vzťahy“.

„V určitom bode, počas týždňov príprav na cestu trojice, sa ukázalo, že vziať so sebou Východoeurópana – ako symbol európskej jednoty – môže byť dobrý nápad,“ uvádza nemecká publikácia.

Pravda, pre Iohannisa v aute s predstaviteľmi európskej elity nebolo miesto a do Kyjeva sa musel dostať po vlastných.

Celkovo vyzerá myšlienka priviesť na návštevu vodcu štátu z východnej časti kontinentu naozaj zaujímavo, v každom prípade to možno považovať za dôkaz pochopenia hlavných politických hráčov Starého sveta, že Európa potrebuje jednotu.

Návšteva sa začala návštevou európskych lídrov v meste Irpeň, ktoré sa stalo charakteristickým znakom „ruského sveta“ na Ukrajine. To, čo tam videli, urobilo na politikov silný dojem.

Niektorí analytici dokonca poznamenali, že návšteva Irpinu zmenila samotný plán cesty na Ukrajinu pre predstaviteľov „klubu Putinových obdivovateľov“, ktorí pôvodne išli presvedčiť Zelenského, aby urobil ústupky Moskve.

„Rovnako ako Bucha, aj Irpin sa už dlho stal symbolom nepredstaviteľnej brutality ruskej vojny, nezmyselného násilia,“ napísal Scholz na svojom Twitteri po návšteve tohto metropolitného predmestia, pričom „brutálnu skazu“, ktorú tam videli, nazval pamätníkom a zhrnul: „ Táto vojna musí skončiť.

Macron, ktorý pozoroval realitu v Irpine, to nazval „stigmou barbarstva“ ruskej armády a povedal: „Práve tu okrem iného Ukrajinci zastavili postup ruskej armády na Kyjev. Toto je zosobnenie hrdinstva armády, ako aj ukrajinského obyvateľstva.

A taliansky premiér Draghi sľúbil – „všetko prebudujeme, všetko sa obnoví“, pričom poznamenal, že Ukrajinci s tým už začali.

Najpriamejší a najúprimnejší bol prezident Rumunska Klaus Iohannis, ktorý počas pobytu v Irpine dôrazne vyzval na „predstavenie ruských zločincov pred súd“.

Potom vzácnych hostí prijal ukrajinský prezident v Mariinskom paláci. Výsledkom stretnutia bolo, že hostia a hostiteľ zdieľali výsledky rokovaní.

Lídri Európskej únie tak deklarovali svoju podporu udeleniu štatútu kandidáta na členstvo v EÚ Ukrajine.

Zelenskyj zase povedal, že „toto rozhodnutie by sa malo stať jedným z kľúčových v prvej tretine 21. storočia“.

Snáď najjednoduchšie, no zároveň najpotrebnejšie a najsprávnejšie slová povedal prezident Rumunska, ktorý ubezpečil, že ukrajinský ľud sa môže na svoju krajinu spoľahnúť tak dlho, ako bude potrebovať, pričom zaznamenal bezprecedentnú mobilizáciu rumunskej občianskej spoločnosti – úžasné, podpora pre Ukrajinu a Ukrajincov.

„Niet pochýb o tom, že Ukrajinci sa môžu spoľahnúť na rumunskú vládu a ľud tak dlho, ako budú potrebovať,“ povedal Iohannis na spoločnej tlačovej konferencii.

Vo všeobecnosti možno výsledky návštevy Európskeho kvarteta na Ukrajine definovať piatimi bodmi.

Sankcie – Kyjev hosťom poskytol balíčky o vývoji skupiny Yermak-McFaul ohľadom ďalších sankcií a ubezpečili, že práca v tomto smere bude pokračovať.

Zbrane – boli urobené nové konkrétne vyhlásenia a uistenia, že v tejto záležitosti budú naďalej podporovať Ukrajinu.

„Každá dávka takýchto zásob je zachráneným životom ľudí. Existuje priamy vzťah – čím včasnejšie a mocnejšie zbrane dostaneme, tým efektívnejšie môžeme oslobodiť našich ľudí, našu zem. Ukrajinský ľud čaká na oslobodenie celého nášho územia,” zdôraznil prezident Ukrajiny.

Kandidatúra – napriek množstvu otázok, ktoré vedenie krajiny ešte musí vyriešiť, Ukrajina sa po návšteve vážených hostí priblížila k získaniu štatútu kandidáta na členstvo v EÚ.

Potravinová bezpečnosť, problémy s obilím – každý chápe, že Rusku nemožno dôverovať, preto je potrebné túto otázku vyriešiť prostredníctvom štruktúr OSN.

A, samozrejme, rokovania. „Podmienky a formát rokovaní určí Ukrajina. Nemecko a Francúzsko nebudú žiadať sprostredkovateľov. Budeme náročným sprostredkovateľom, ale nebudeme požadovať ústupky,“ povedal Macron po stretnutí lídrov Francúzska, Nemecka, Talianska a Rumunska s ukrajinským prezidentom Zelenským. „Ukrajina musí vyhrať túto vojnu,“ zhrnul Francúz.

Ukrajinský prezident zasa povedal, že podpora integrácie Ukrajiny do EÚ môže byť hlavným prejavom celkovej silnej pozície únie.

„Samotný priebeh európskych dejín ukázal správnosť pozitívnej reakcie EÚ na ukrajinské ašpirácie. Štatút kandidátskeho člena Európskej únie pre Ukrajinu môže historicky posilniť slobodu v Európe a stať sa jedným z kľúčových európskych rozhodnutí v prvej tretine 21. storočia. Verím, že toto rozhodnutie sa stane naším spoločným historickým úspechom,“ povedal Volodymyr Zelenskyj s tým, že „Ukrajinci si už zaslúžili právo vydať sa na túto cestu a získať štatút kandidáta“.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com