Ekonomika

Po zdražovaní v predošlých týždňoch by sa mali ceny palív stabilizovať

Benzín 95 je drahší zhruba o 31 % ako vlani a benzín 98 o 27 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 53 % drahšia ako vlani.

Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach by nasledujúci týždeň nemali rásť. Na základe vývoja svetových cien ropy to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová. Očakáva, že ceny na našich pumpách by sa v ďalšom týždni zvyšovať nemali, respektíve by mohli aj o niečo klesnúť.

„Ďalší vývoj na ropnom trhu bude závisieť hlavne od toho, či sa krajiny EÚ nakoniec dohodnú na zákaze dovozu ruskej ropy. V našich podmienkach budú ceny na pumpách zrejme závisieť hlavne od toho, s akými opatreniami príde vláda. Podrobnosti však zatiaľ zverejnené neboli,“ povedal Glasová.

Podľa údajov Štatistického úradu SR za 18. tohtoročný týždeň sa ceny benzínu už druhý týždeň po sebe výrazne zvýšili. Liter 95-oktánového benzínu sa tak minulý týždeň predával za priemernú cenu 1,776 eura a na týždňovej báze si pripísal až 3,2 %. Cena 98-oktánového benzínu vzrástla o 3,1 % na úroveň 1,968 eura za liter. „Rovnako výrazný nárast ceny nastal aj v prípade nafty, ktorá si na týždennej báze pripísala 3,2 % na úroveň 1,797 eura za liter,“ dodala Glasová. Zvýšenie cien benzínu na pumpách je podľa nej výsledkom rastúcich cien ropy na komoditnom trhu v predchádzajúcich týždňoch.

Aj v medziročnom porovnaní si za benzín a naftu výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší zhruba o 31 % ako vlani a benzín 98 o 27 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 53 % drahšia ako vlani.

Cena ropy Brent sa počas minulého týždňa hýbala v pásme 105 až 113 amerických dolárov za barel, počas tohto týždňa jej cena klesla do pásma 102 až 108 dolárov za barel. V tomto týždni tlačilo ropu nadol podľa Glasovej hlavne márne úsilie EÚ, ktorá sa nevie dohodnúť na embargu na dovoz ruskej ropy.

„Okrem toho, v Číne sa zhoršuje covidová situácia a prijímajú sa prísne protipandemické opatrenia a mnohé centrálne banky vo svete sprísňujú svoju menovú politiku kvôli vysokej inflácii. To vyvoláva obavy z výraznejšieho spomalenia svetovej ekonomiky a teda aj z poklesu dopytu po rope,“ uzavrela Glasová.

Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com