Komentáre

G7. Pohľad z Moskvy. Čo bude ďalej pre Európu

Zatiaľ čo Scholz hovorí o možnostiach zrušenia sankcií voči Rusku a hľadá spôsoby, ako nedať Ukrajine tanky, keďže sa ich predtým rozhodol dať, zatiaľ čo Macron neustále hovorí s Putinom o niečom po telefóne – pravdepodobne o pokuse zachrániť tvár kremeľského schizofrenika , zatiaľ čo iná krajina EÚ prešla platiť za ruské energetické zdroje v rubľoch, zatiaľ čo jednotlivé krajiny EÚ odmietajú uvaliť embargo na ruskú ropu – a zoznam takýchto „zatiaľ“ by mohol pokračovať.

Takže, kým sa všetko vyššie uvedené deje, Kremeľ jednoducho posiela Európu preč. A nielen Európe.

Uviedol to nik iný ako zástupca šéfa Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Medvedev – pre tieto účely špeciálne extrahovaný Kremľom z neexistencie.

Úprimne povedal, že jeho krajine je jedno, že lídri G7 neuznajú okupáciu ďalšej časti územia Ukrajiny Ruskom.

„Zmena hraníc Ukrajiny sa neuznáva. Povedzme to mierne: naša krajina sa nestará o neuznanie nových hraníc zo strany G7, dôležitá je skutočná vôľa ľudí, ktorí tam žijú. Nezabúdajte na kosovský precedens, západní priatelia.“

Taktika Ruskej federácie je pochopiteľná – a súdiac podľa vyjadrenia predstaviteľa Kremľa sa nezmení – Moskva pripravuje ďalšie „referendum“ na okupovaných územiach.

Stalo sa tak už v ukrajinskom – Kryme, Luhanskej a Doneckej oblasti, po ktorých sa polostrov stal súčasťou Ruska, a tzv. “DNR” a “LNR”.

Zástupca kremeľského klanu poznamenal, že vyjadrenia ministrov zahraničných vecí G7 po výsledkoch trojdňového stretnutia mu neprišli ako „novinka“.

Predovšetkým komentoval vyhlásenie, že “Kyjev dostane zbrane, kým to bude potrebné.”

“G7 naďalej vedie skrytú vojnu s Ruskom namiesto toho, aby riešila problémy s palivom a potravinami pre svojich nespokojných obyvateľov.”

Medvedev sa snaží tlačiť na citlivé miesta európskych štátov. Kremeľ tak chce presvedčiť Európanov, že znižovaním závislosti od uhlia a ropy z Ruska lídri G7 „okrádajú svojich občanov, aby podporili skorumpovaný režim na Ukrajine“.

Zástupca Kremľa sa dotkol aj vzťahov s Pekingom. Výzvy lídrov G7 adresované vedeniu Nebeského impéria – nepomáhať Rusku obchádzať sankcie, neospravedlňovať jeho kroky a neposkytovať mu vojenskú pomoc – Medvedev označil za zasahovanie do záležitostí Číny a hrozbu sankcií proti nej .

Zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady neopustil tému sankcií voči Ruskej federácii v prípade, že Moskva použije jadrové zbrane, hovorí o nej ironicky.

Pripomeňme, že po výsledkoch stretnutia šéfov diplomatických oddelení G7 zaznelo vyhlásenie, v ktorom bola Kyjevu vyjadrená všestranná podpora.

Takáto jednota popredných politikov sveta sa stala dôvodom nespokojnosti Kremľa, ktorý sa pod rúškom sarkazmu snaží skrývať svoju podráždenosť a impotenciu.

G7 – skupina popredných priemyselných krajín – uviedla, že “nikdy” neprijme nové vymedzenie hraníc, o ktoré sa Rusko usiluje svojou útočnou vojnou na Ukrajine.

“Nikdy neuznáme hranice, ktoré sa Rusko snaží prekresliť vojenskou agresiou,” uviedli ministri zahraničných vecí G7 v spoločnom vyhlásení zverejnenom 14.

V dokumente sa uvádza, že G7 bude „podporovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny – vrátane Krymu – a všetkých štátov“, ako aj pokračovať v poskytovaní humanitárnej, finančnej, hospodárskej a vojenskej pomoci Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné.

Okrem toho ministri zahraničných vecí G7 uviedli, že „Rusko porušilo Chartu OSN, podkopalo základné princípy európskej bezpečnostnej architektúry zakotvené v Helsinskom záverečnom akte a Parížskej charte, pričom vyzvali Moskvu, aby „okamžite splnila právne záväzné rozhodnutie“. Medzinárodného súdneho dvora zo 16. marca 2022 a príslušnej rezolúcie Valného zhromaždenia OSN a zastaviť vojenskú agresiu: zastaviť paľbu, okamžite a bezpodmienečne stiahnuť svoje jednotky z celého územia Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.

Ministri odsúdili hrozby Ruska použitím chemických, biologických alebo jadrových zbraní ako nezodpovedné a pripomenuli Kremľu, „že každé použitie takýchto zbraní by malo vážne následky“.

Okrem toho dokument poukazuje na zapojenie Bieloruska do agresívnej vojny Ruska. Šéfovia rezortov zahraničných vecí vyzvali predstaviteľa Minska, aby „prestal dovoľovať ruskú agresiu a plnil svoje medzinárodné záväzky“.

Účastníci G7 sa dotkli aj otázok zásobovania potravinami, pričom poznamenali, že vojna Ruska proti Ukrajine, ako aj kroky Moskvy obmedzujúce ukrajinský vývoz poľnohospodárskych produktov, vedú k prudkému nárastu cien na komoditných trhoch a predstavujú hrozbu pre globálnu potravinovú bezpečnosť.

Moskva musí “okamžite zastaviť útoky na kľúčovú dopravnú infraštruktúru Ukrajiny vrátane prístavov, aby ich bolo možné použiť na vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov,” uviedli diplomati G7 vo vyhlásení.

Je dôležité poznamenať, že okrem šéfov diplomatických oddelení Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Veľkej Británie, Spojených štátov amerických a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, stretnutie, ktorému predsedalo Nemecko , sa zúčastnili šéfovia ministerstiev zahraničných vecí Ukrajiny a Moldavska.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí G7 sa skončilo. Dokument bol prijatý. Teraz záleží na maličkostiach – aby si Scholz, Macron a ďalší lídri EÚ konečne uvedomili, že flirtovaním s Putinom alebo spomalením pomoci Ukrajine v nádeji, že „nenahnevajú“ šialeného vládcu Kremľa, pomáhajú diktátora, jeho agresiu proti Ukrajine a v budúcnosti aj proti celej Európe.

Medvedev jasne vyjadril postoj Kremľa – nezaujíma ich názor civilizovaného sveta. No a teraz je to na civilizovanom svete.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com