Svet

EÚ označila krajinu, ktorá nepripúšťa zavedenie ropného embarga voči Ruskej federácii

Litovský minister zahraničia označil Maďarsko za krajinu, ktorá nepripúšťa zavedenie ropného embarga voči Rusku

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis označil EÚ za „rukojemníka“ Maďarska, ktoré pre nesúhlas s ropným embargom blokuje prijatie šiesteho balíka sankcií proti Rusku. Podľa RIA Novosti to povedal pred stretnutím ministrov zahraničných vecí EÚ, na ktorom sa diskutuje o nových protiruských sankciách.

V súčasnosti sa celá EÚ stala rukojemníkom jednej krajiny, ktorá nám nemôže pomôcť dosiahnuť konsenzus. Musíme sa dohodnúť, nemôžeme zostať rukojemníkmi,“ povedal Landsbergis.

Maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjártó v utorok 10. mája uviedol, že po mimoriadnych rokovaniach medzi premiérom Viktorom Orbánom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou čaká Maďarsko na nové návrhy, ako sa plánuje zabezpečiť energetickú bezpečnosť krajiny v tomto prípade. embarga na dodávky ropy z Ruska. Szijjártó povedal, že Orbán podrobne informoval von der Leyenovú o tom, ako sankcie na ruské palivo ovplyvnia Maďarsko.

13. mája agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje uviedla, že v prípade odmietnutia Maďarska podporiť embargo na dodávky ruskej ropy, niekoľko európskych krajín umožnilo na chvíľu odložiť zvažovanie tejto otázky. Politici v Európe boli pripravení upustiť od niektorých opatrení v novom návrhu obmedzení v nádeji, že Budapešť sa ešte podarí presvedčiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com