Svet

Malé víťazstvo pre veľkých ľudí. Ukrajina je víťazom Eurovízie 2022

V noci zo soboty na nedeľu sa Európa dozvedela meno nového víťaza medzinárodnej hudobnej súťaže Eurovízia 2022.

S obrovským náskokom, po získaní rekordných 439 bodov od publika, zvíťazila ukrajinská skupina Kalush Orchestra.

28 zo 40 krajín zároveň dalo Ukrajine najvyššie hodnotenie – 12 bodov. Najvyššie skóre získali Ukrajinci z piatich krajín v hlasovaní poroty.

Celkovo – skóre poroty a hlasy divákov – získali chalani 631 bodov.

Druhé miesto na Eurovízii 2022 obsadilo Spojené kráľovstvo so 466 bodmi a tretie Španielsko so 459 bodmi.

Triumf pre Ukrajincov v talianskom Turíne, ktorý sa stal pre Ukrajinu tretím v histórii samostatnosti, priniesla skladba „Stefania“.

Frontman kapely Oleg Psyuk povedal, že pieseň venoval svojej matke Stephanie. Nie je v tom ani náznak vojny, no po rozsiahlej invázii Ruska na Ukrajinu skladba dostala mnoho nových významov.

Teraz je venovaný všetkým ženám, ktoré chránia svoje deti pred hrôzami vojny a stal sa symbolom nepoddajnosti a vzdorovitosti ukrajinského ľudu. Už sa to nazývalo hymnou oslobodzovacej vojny.

Po vystúpení na finále Eurovízie 2022 líder Kalush Orchestra Oleg Psyuk z pódia dôležito vyzval na mier.

“Všetkých vás prosím: pomôžte ukrajinskému Mariupolu, pomôžte hneď teraz Azovstalu.”

Prístavné mesto Mariupol ležiace na pobreží Azovského mora na juhu Ukrajiny zablokovali ruskí fašisti takmer na začiatku vojny, 1. marca.

Ukrajinskí obrancovia Mariupolu sú od konca apríla blokovaní v závode Azovstal a žiadajú svet o záchranu, aspoň o evakuáciu ranených vojakov.

Asi 600 zranených zostáva v kobkách závodu Azovstal, do ktorého zaútočili ruskí útočníci, v nevyhovujúcich hygienických podmienkach, bez liekov, vody a jedla.

Civilistov vyviedli z továrne pred týždňom. Ruská federácia však odmieta všetky možnosti evakuácie bojovníkov, hoci Turecko je pripravené ich odviezť po mori a zaručiť, že do konca vojny sa nezúčastnia na bojoch na Ukrajine.

A výzva už nadobudla platnosť. Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny teda poznamenala, že po výzve frontmana Kalušského orchestra z Eurovízie na pomoc obrancom ukrajinského mesta svet googli Mariupol a Azovstal.

„Pátranie po Azovstalovi po výzve Kalush Orchestra na Eurovízii sa niekoľkokrát zvýšilo. Aktívne sa začal zaujímať aj o slovo Mariupol. Celý svet je pre Mariupol, celý svet je pre Azovstal! Kalush Orchestra, vďaka chlapci! Sme silní. Sme spolu. Vyhráme,“ uviedla Štátna špeciálna komunikačná agentúra Ukrajiny.

Podľa pravidiel Eurovízie nie je možné pódium súťaže využiť na politické heslá, a preto existovala možnosť diskvalifikácie ukrajinskej strany.

Organizátori Eurovízie o tom však okamžite urobili vyhlásenie a ubezpečili Ukrajincov a ďalších účastníkov súťaže, ktorí podporovali Ukrajinu.

„Chápeme momentálne hlboké pocity okolo Ukrajiny a veríme, že vyhlásenia Kalušského orchestra a ďalších interpretov vyjadrujúcich podporu ukrajinskému ľudu sú humanitárneho, nie politického charakteru,“ vyjadrili sa organizátori súťaže naživo. komentátor.

Len Moskvu takýto prístup neupokojil. Samotné Rusko, ktoré je protinožcom civilizovaného sveta, sa tento rok piesňovej súťaže nezúčastňuje z dôvodu zradného útoku na Ukrajinu a obyvateľstvo tejto krajiny nemôže hlasovať za súťažiacich.

Podľa tradície sa Moskva pokúsila nejako pokaziť oslavu civilizovanej Európy – ruská proputinovská skupina hackerov hrozila zasahovaním do hlasovania za Ukrajinu.

Teraz prokremeľské médiá šíria vyhlásenia o „politických vyhláseniach z fázy Eurovízie“ a „potrebe diskvalifikovať ukrajinskú stranu“.

Ale na veľké sklamanie Pižmov je Európa oveľa inteligentnejšia a rozumnejšia ako samotná Ruská federácia. A to je ďalšie zlyhanie Kremľa, ktorý suverénne nasleduje slávnu ruskú loď.

Aktuálne víťazstvo Ukrajiny je už tretie v rade. V roku 2004 súťaž vyhrala Ruslana s piesňou „Divoké tance“ a v roku 2016 prvé miesto obsadila speváčka Jamala s piesňou „1944“ o deportácii krymských Tatárov.

Dnes večer sála v talianskom Turíne vzdávala ovácie Kalush Orchestra.

Podľa pravidiel by sa mala Eurovízia na budúci rok ako víťazná krajina konať na Ukrajine, prípadne môže právo usporiadať súťaž previesť na niekoho iného.

Niet však pochýb o tom, že Európsky summit piesní sa bude konať na Ukrajine. Dôveru v to vyjadrili aj lídri Európy.

Predseda Európskej rady, ktorý zablahoželal Ukrajine, citoval verš z piesne, ktorú spievali víťazi: „Na rozbitých cestách, prídem k vám.“

„Želám si, aby sa Eurovízia budúci rok konala v Kyjeve na slobodnej a zjednotenej Ukrajine,“ napísal Charles Michel.

Britský premiér Boris Johnson na Twitteri uviedol: “Toto je živým odrazom nielen vášho talentu, ale aj vašej neochvejnej podpory pre váš boj za slobodu!”

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen povedala: „Dnes večer si vaša pieseň získala naše srdcia. Oslavujeme vaše víťazstvo po celom svete. EÚ je s vami.”

A predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Mezola prisľúbila, že na ďalšiu súťaž príde na Ukrajinu. „Budúci rok v Kyjeve – na slobodnej Ukrajine. Budem tam,“ ubezpečila.

A samozrejme, povedal to prezident Ukrajiny.

“Naša odvaha zasahuje svet, naša hudba dobýva Európu!” Budúci rok bude Ukrajina hostiť Eurovíziu! Tretíkrát vo svojej histórii. A verím, že to nebude poslednýkrát.

Urobíme všetko preto, aby jedného dňa účastníkov a hostí Eurovízie hostil ukrajinský Mariupol. Slobodný, pokojný, prestavaný!

Ďakujem Kalush Orchestra za víťazstvo a všetkým, ktorí za nás hlasovali! Som si istý, že naša víťazná struna v boji s nepriateľom nie je ďaleko,“ napísal Volodymyr Zelenskyj na Instagram.

Samozrejme, tento triumf ukrajinskej skupiny je pôsobivý, pretože Eurovízia spája celú Európu. Toto víťazstvo však vzhľadom na udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine vyzerá dosť skromne. Vojna, ktorá v tejto chvíli prebieha v krajine.

Preto sa toto víťazstvo zdá bezvýznamné. Ale toto je malé víťazstvo pre Veľkých ľudí. A nech sa tento úspech stane zárukou mieru a blahobytu pre ukrajinský štát a celú Európu, čo prinesie veľké víťazstvo krajine – s hrdým názvom Ukrajina.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com