Ekonomika

Ceny prelomili ďalšiu hranicu, rastú najrýchlejšie za vyše 20 rokov. Najviac potraviny, benzín a energie (+ grafy)

Medziročná hodnota inflácie vzrástla v apríli na 11,8 %. K jej zvýšeniu prispeli rastúce ceny vo všetkých 12 sledovaných odboroch. Spotrebiteľské ceny rástli už pätnásty mesiac za sebou a medziročná hodnota inflácie je najvyššia od júna 2000, informoval v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročná hodnota inflácie je najvyššia od júna 2000. Jej aktuálnu úroveň podporili naďalej najmä rastúce ceny potravín, palív a účtov za energie. Ceny však stúpali aj pri ostatných položkách, viac ako polovica z 12 odborov (výdavkových skupín domácností) dosiahla medziročný rast vyšší ako 7 %.

Ceny potravín boli medziročne drahšie o 14,3 %, a to vo všetkých deviatich sledovaných položkách. V medziročnom porovnaní výšku inflácie najviac ovplyvnili vyššie ceny chleba a obilnín o 16,4 %, olejov a tukov o 29,8 %, zeleniny o 26,2 %. Spomedzi položiek, ktoré majú významnejší podiel vo výdavkoch domácností, sa pod aktuálne čísla podpísali aj drahšie mlieko, syry a vajcia o 13 %, ako aj mäso o 12 %. Pri nealkoholických nápojoch vzrástli ceny za kávu, čaj a kakao aj za minerálne vody, nealko a šťavy.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností predstavujú náklady na bývanie, pričom ich rast bol v apríli na úrovni 15,7 %. Medziročný rast sa zvýšil ako pri imputovanom nájomnom (aktuálne vyššie o 19,7 %), tak aj pri službách súvisiacich s bývaním (údržba a opravy obydlia o 19,2 %). Pri energiách (elektrina a plyn) sa stále prejavuje vplyv úprav cien v rámci regulovaných sieťových odvetví z januára. V apríli si domácnosti k tomu priplatili aj za tepelnú energiu a pevné palivá.

„Potraviny a bývanie sú oblasti, na ktoré Slováci zo svojich rodinných rozpočtov míňajú najviac. Potraviny im totiž ukrajujú z ich nákladov približne pätinu, v prípade bývania ide dokonca o štvrtinu celkových spotrebných výdavkov. Aj preto sú na ich vyššie ceny spotrebitelia citlivejší. Tempo zdražovania v apríli zrýchlilo ako v oblasti potravín a nealkoholických nápojov, tak aj v oblasti bývania. Obe tieto oblasti sa vďaka ich mohutnému zastúpeniu v spotrebnom koši podpísali výrazne pod celkový nárast a zrýchlenie spotrebiteľských cien v apríli 2022,“ reaguje na nové čísla analytička Wood and Company Eva Sádovská.

Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com