Ekonomika

Domácnosti si rozdelia 15 miliónov eur. Na kúpu tepelného čerpadla môžu získať 3 400 eur

Od pondelka budúceho týždňa budú môcť domácnosti požiadať o dotáciu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií (OZE). Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) znova spustí projekt Zelená domácnostiam. Nateraz budú môcť domácnosti žiadať podporu na tepelné čerpadlo a kotol na biomasu.

Ako informoval na pondelňajšej tlačovej besede minister hospodárstva Richard Sulík, celkovo si domácnosti rozdelia 15 miliónov eur. Na kúpu tepelného čerpadlo môže domácnosť získať 3 400 eur a na kotol na biomasu 1 500 eur. „Nebudeme podporovať všetko naraz, aby sa nám podpora neminula do 15 minút, a aby neboli žiadatelia sklamaní,“ povedal Sulík s tým, že je pripravených ďalších 100 miliónov eur, z ktorých bude podporená aj kúpa fotovoltických panelov a slnečných kolektorov.

O týždeň v pondelok o 15. hodine tak SIEA spustí podporu pre tepelné čerpadlá a kotly na biomasu. Ako informoval generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš, výzva bude otvorená do konca mája. Platnosť poukážok, na základe ktorých dostanú domácnosti dotáciu, sa predlžuje z troch mesiacov na sedem mesiacov, čiže do konca tohto roka. „Dôvodom predĺženia platnosti poukážok je najmä fakt, že dodávka zariadení je v súčasnosti výrazne predĺžená,“ konštatoval Blaškovitš s tým, že to nebude posledná podpora na kúpu a inštaláciu malých OZE.

Doteraz vďaka projektu Zelená domácnostiam získalo podporu na kúpu a inštaláciu malého obnoviteľného zdroja energií 36 tisíc domácností. SIEA rozdelila celkovo 76 miliónov eur.

Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com