Svet

Prečo je Viktor Orbán v službách Kremľa

Maďarsko sa stalo piatym kolesom v šiestom balíku sankcií.

Najmä premiér Viktor Orbán povedal, že nepodporí návrhy na sankcie EÚ proti patriarchovi Kirillovi. Deň predtým bola hlava ruskej pravoslávnej cirkvi zaradená do návrhu zoznamu ľudí blízkych Kremľu obvinených z podpory vojny Ruska proti Ukrajine. Orbán svoje odmietnutie vysvetlil tým, že je vo všeobecnosti proti sankciám voči náboženským vodcom.

Maďarský premiér tiež presadzuje päťročné odloženie sankcií EÚ na ruskú ropu namiesto v súčasnosti zvažovaného jednoročného obdobia. Viktor Orbán prirovnal zákaz ruskej ropy k použitiu „jadrovej bomby“ proti maďarskej ekonomike.

Budapešť je navyše proti odpojeniu ruskej Sberbank od SWIFT-u. Faktom je, že v tejto finančnej inštitúcii sú otvorené účty maďarských firiem, ktoré realizujú spoločné maďarsko-ruské projekty. Hovoríme o spoločnostiach: “Centrex Hungária Zrt.” (súčasť skupiny Dunaferr, špecializujúca sa na obchodovanie s plynom); TMH Hungary Invest Zrt. (výroba železničných vozňov, dopravné služby, logistika); Rosatom Central Europe LLC, ASE AO Magyarországi Fióktelepe (maďarská pobočka Atomstroyexport (RF), Ganz EEM Ltd, European Power Services Ltd (jadrový); Market Építő Zrt., Duna Aszfalt Zrt. “(Vlastníci sú oligarchovia blízki Orbanovi, resp. Istvan Garanci a Laszlo Siya, špecializujúci sa na stavebný sektor) a niekoľko menej významných firiem v tomto odvetví. Maďarský premiér je tiež proti zaradeniu dvoch ruských oligarchov z Putinovho okolia na sankčný zoznam EÚ: Kantora a Grefa.

Konečným cieľom podľa Viktora Orbána nie je vetovať nadchádzajúce sankcie EÚ, ale zapojiť sa do konštruktívnej spolupráce so zvyškom únie. V reakcii na takúto „konštruktívnu spoluprácu“ vyzval Európsky parlament na hlbokú reformu EÚ. „Parlament uznáva, že ambiciózne a konštruktívne návrhy sformulované na konci konferencie si vyžadujú revíziu zmlúv, najmä s cieľom zabezpečiť väčšiu jednoduchosť, transparentnosť, zodpovednosť a demokraciu v rámci EÚ,“ uvádza sa vo vyhlásení. Medzi schválenými návrhmi je aj zrušenie zásady rozhodovania najdôležitejších rozhodnutí jednomyseľne. Podľa poslancov to často bráni efektívnej práci EÚ a bráni prijímaniu dôležitých rozhodnutí.

Mimochodom, Rusko nervózne reagovalo na iniciatívu Európskeho parlamentu. Najmä predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslav Volodin povedal, že „európska jednota sa rúca“. „Európsky parlament vyzval na hlbokú reformu Európskej únie. Medzi schválenými rozhodnutiami je aj zrušenie princípu solidárneho prijímania najdôležitejších rozhodnutí. Inými slovami, navrhuje sa upustiť od práva veta členov EÚ. Na názor jednotlivých štátov, a teda aj ich občanov, sa už nebude prihliadať. Ako ukázala situácia so zavedením protiruských sankcií, krajiny EÚ nemajú v tejto otázke jednotu,“ napísal 6. mája na svojom kanáli Telegram.

Podľa Volodina „ak si štáty, ktoré sú dnes súčasťou EÚ, chcú zachovať suverenitu a brániť záujmy svojich občanov, zostáva im len jedna cesta – vystúpiť z Európskej únie“. Jedna vec je však žvaniť o „jadrovej bombe“ v maďarskej ekonomike a druhá vec je nechať Európsku úniu lichotiť ruským kurátorom. A aký zmysel by potom malo Rusko z takého Maďarska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com