Svet

Reakcia Ruska na obvinenia USA na seba nenechala dlho čakať: Toto odkazuje hovorca Kremľa

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol tvrdenia amerických spravodajských služieb, že zámienkou pre ruskú inváziu na Ukrajinu by sa mohli stať falošné útoky Rusov na vlastné ciele.

Peskov tieto vyjadrenia označil za “nepodložené”, informovala agentúra TASS. “Všetky takéto vyhlásenia, ktoré doteraz zazneli sú neopodstatnené a ničím nepodložené,” uviedol Peskov. Nemenovaný predstaviteľ USA v piatok uviedol, že tamojšie tajné služby majú informácie o tom, že Rusko už pripravilo skupinu záškodníkov, ktorí majú vykonať útok na proruské ciele na východe Ukrajiny a získať tak zámienku pre inváziu.

Rusko podľa agentúry Reuters naďalej popiera, že by malo v úmysle zaútočiť na Ukrajinu, avšak zároveň tvrdí, že by mohlo podniknúť bližšie nešpecifikované vojenské kroky, pokiaľ nebudú splnené jeho požiadavky – vrátane prísľubu Severoatlantickej aliancie (NATO), že Kyjev sa nikdy nestane jej súčasťou.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok uviedol, že Rusko dúfa, že sa obnovia bezpečnostné rozhovory so Spojenými štátmi. Bude to však podľa neho závisieť od reakcie Washingtonu na návrhy Moskvy. “Kategoricky odmietame NATO pri našich hraniciach, najmä vzhľadom na súčasný kurz ukrajinského vedenia,” povedal Lavrov.

Na otázku, čo Moskva myslela slovami, že v prípade neúspechu rozhovorov podnikne “vojensko-technickú akciu”, Lavrov odpovedal, že pôjde o “opatrenia týkajúce sa rozmiestnenia vojenského vybavenia”.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com