Kultúra

Bol to škandál priniesť na javisko kurtizánu. Prečo diváci milujú La traviatu?

SND uvedie novú inscenáciu Verdiho opery v online premiére.

Predstavte si tú opovážlivosť skladateľa, ktorý v polovici 19. storočia privádza na javisko prostitútku. Oblečie jej súčasný kostým a neodsúdi ju za hriechy, práve naopak, urobí z nej kladnú hrdinku, ktorá sa pre úprimnú lásku neváha obetovať.

Giuseppe Verdi sa na to odvážil operou La traviata, ktorá vznikla podľa Dumasovho románu Dáma s kaméliami. Veľmi dobre si pritom uvedomoval, že vykročil ďaleko za hranice vtedajších konvencií.

„V Benátkach chcem uviesť Dámu s kaméliami; zrejme sa bude volať La traviata. Je to látka zo súčasnosti. Nikto iný by to asi nekomponoval, kvôli kostýmom, dobe, morálnym pochybnostiam a kvôli tisícke iných hlúpych predsudkov. Mne to – naopak – spôsobuje zvláštne potešenie,” písal o svojom diele sám skladateľ ešte v procese práce.

Premiéra v slávnom benátskom divadle La Fenice v roku 1853 bola fiaskom. Pre meštiansku pokryteckú morálku bolo dielo totiž veľmi provokatívne. Neznieslo sa vidieť na javisku ako v zrkadle. Nesadlo im ani spevácke obsadenie a pod neúspech sa podpísali aj mnohé ďalšie faktory.

Verdi potom niektoré detaily v diele prepracoval a o niečo vyše roka, v roku 1854, sa La traviata vrátila na opernú scénu v Benátkach. Tentoraz už s triumfálnym úspechom. Dodnes patrí medzi najpopulárnejšie a najčastejšie uvádzané operné tituly.

Rozpráva príbeh obletovanej kurtizány Violetty, ktorá ťažko chorá na tuberkulózu nachádza pravú lásku v osobe milujúceho Alfreda.

Opera SND uviedla v októbri novú inscenáciu La traviaty v réžii talianskeho režiséra Roberta Catalana. Na sviatok Troch kráľov sa bude dať vidieť aj online. Čím to je, že diváci La traviatu tak milujú?

Láska a smrť

Odpoveď je jednoduchá. Jej príbeh má všetko, čo ho predurčuje na úspech. Je v ňom krásna žena, bezcitný muž, romantická čistá láska, zasahujúci otec, morálne voľby, choroba, osamelosť. Všetko to navyše umocňuje hudba, ktorá má hlboký obsah.

„Myslím si, že diváci si La traviatu zamilovali vďaka bezprostrednosti, s ktorou publikum prichádza do kontaktu s Violettou, jej slobodou, chuťou do života, bolesťou a samotou. Jej tragický rozmer ju zaraďuje medzi mýty divadla. Jej obeta nás nemôže nezasiahnuť. Jej tragédia je intímna a úprimná,” hovorí o diele taliansky režisér Roberto Catalano, ktorý režíroval aj najnovšiu inscenáciu La traviaty v Slovenskom národnom divadle.

“Nachádzame v nej motívy oslavy, prepychu, romantickej lásky, ktorá sa mení na tragédiu; sú to prvky, ktoré sa divákovi dostávajú pod kožu a dokážu ho úplne uniesť. Neverím, že existuje človek, ktorý by pri pozdvihnutí poháru nezaspieval aspoň raz v živote známy prípitok „Libiamo ne’ lieti calici“,” dodáva režisér.

Verdi túžil priniesť operné dielo so skutočnými ľuďmi, nie s opernými figúrkami. A to sa mu aj podarilo. Jeho hlavná hrdinka Violetta je náročnou výzvou pre každú sopranistku.

“Od interpretky si vyžaduje absolútny technický nadhľad a schopnosť počas jedného večera preklenúť dramatický oblúk od roztopašného dievčaťa, cez pocity hlbokého zaľúbenia, uvedomenia si choroby a blížiaceho sa konca života či nenaplnenej lásky. Na to je potrebná nielen technická zdatnosť, ale aj osobnostná zrelosť,” hovorí o Violette sopranistka Adriana Kučerová.

Melódie, ktoré očaria všetkých

Operná sólistka hosťuje v roli Violetty v novej inscenácii La traviaty v Slovenskom národnom divadla. Verdiho La traviata bola vôbec prvá opera, ktorú Adriana Kučerová videla naživo v divadle, a ihneď ju očarila.

V tom čase mala 22 rokov a ani netušila, že raz bude stáť na javisku ako Violetta aj ona sama.

“La traviata má u mňa veľmi špeciálne miesto, lebo vďaka nej som sa zaľúbila do opery. Zaujala ma nielen príbehom, ale aj hudbou, ktorá je nesmierne emocionálna. Sú to nádherné melódie, ktoré uchvátia všetkých,” opisuje sopranistka svoje prvé stretnutie s Verdiho operou.

Dodáva, že úloha Violetty je pre ňu splneným snom.

“S veľkou bázňou a rešpektom som pristúpila k tomuto dielu. Uvedomovala som si všetky jej úskalia a rozhodla som sa, že sa skúsim s tým popasovať, čo najlepšie ako viem. Našla som v tejto opere obrovské zaľúbenie a s veľkou radosťou a vášňou som si zaspievala túto postavu. Som nesmierne šťastná, že som dostala túto príležitosť,” dodáva Kučerová.

Záznam novej La traviaty nakrútila Opera SND v decembri, keď museli byť divadlá pre návštevníkov zatvorené pre zlú pandemickú situáciu. Online sa bude dať vidieť už 6. januára na portáli navstevnik.online o 20:00.

Diváci v ňom po boku Adriany Kučerovej uvidia v roli Alfreda tenoristu Pavla Bršlíka. Jeho otca Giorgia stvárnil španielsko-americký barytonista Daniel Luis De Vicente. Diriguje Robert Jindra.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com