Komentáre

Prekvapivé výsledky volieb v Česku a Zemanov zdravotný stav

Príchod zmeny

Minulý piatok a sobotu prebehli v Českej republike voľby do parlamentu. Bolo okolo nich veľa očakávaní, keďže nikto nemal nič jasné. Aktuálny premiér Andrej Babiš nemal výhru vôbec istú, čo sa nakoniec aj potvrdilo. Napriek prvotnému náskoku Babišovej strany ANO sa ale situácia začala otáčať. Výsledkom bol tesný finiš, v ktorom ho nová koalícia SPOLU, tesne predbehla. Tá pozostáva zo strán ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Na jej čele stojí Petr Fiala, vzdelaný človek, ktorý by mohol priviesť Českú republiku na správnu cestu. Celkovo dokázali predstihnúť ANO o približne 35 000 hlasov, čo je pomerne tesný výsledok. Finálne čísla sú teda jasné a teraz to stojí na prezidentovi. Ten by mal niekoho poveriť zostavením vlády. Najpravdepodobnejšie je, že novú vládu bude tvoriť koalícia SPOLU s koalíciou Piráti a Starostové. Celkovo by vo vládnej koalícii bolo až 5 strán, čo môže viesť ku konfliktom. Preto je na Fialovi aby to zvládol.

Dlhodobé zdravotné problémy prezidenta

Český prezident Miloš Zeman nie je na tom zdravotne najlepšie už dlhšiu dobu. Nebudeme si klamať, nie je už najmladší, ale zároveň má za sebou aj pomerne búrlivý život. V politike je už desiatky rokov, a preto je v Česku dobre známy. Konkrétne v rokoch 1998 až 2002 zastával post premiéra krajiny za stranu ČSSD. Je v poradí len tretím českým prezidentom, po Václavovi Havlovi a Václavovi Klausovi. Do úradu nastúpil v roku 2013 a v roku 2018 bol znovuzvolený. Jeho mandát vyprší až v roku 2023, ale mnohí pochybujú, že sa toho dožije. Už pri nástupe do druhého obdobia pôsobenia boli nad jeho zdravotným stavom mnohé otázniky. Nie je žiadnym tajomstvom, že Zeman si rád vypije, čo je hlavnou príčinou jeho problémov. Trpí neuropatiou, kvôli ktorej bol tento rok už viackrát hospitalizovaný a dokonca ho donútila používať invalidný vozík.

Ďalšia hospitalizácia

V túto nedeľu, krátko po oficiálnych výsledkoch volieb, sa Zeman stretol s dosluhujúcim premiérom Andrejom Babišom. Ich schôdzka ohľadom ďalšieho zostavovania vlády trvala necelú hodinu. Krátko po jeho odchode ale začal mať problémy s vedomím. Preto mu bola privolaná sanitka, ktorá ho previezla do Ústřední vojenské nemocnice. Práve v nej sa už dlhodobo lieči so svojím zdravotným stavom, a preto v nej ostal na pozorovanie. Prezident už dlhšiu dobu pôsobí zoslabnutým dojmom, čo má za následok aj tieto epizódy. Ihneď v pondelok ale hovorkyňa ÚVN potvrdila, že prezident je stabilizovaný. V nasledujúcich dňoch sa očakáva jeho prepustenie, pokiaľ sa teda jeho stav opäť nezhorší.

Čo to znamená pre Slovensko?

Vzťahy Česka a Slovenska nie sú vôbec napäté a nezmení sa to ani teraz. Tak ako Slovensko nemalo výraznejší problém s ANO, nebude ho mať ani so SPOLU. Najvýznamnejšou zmenou bude asi postavenie Česka vo Vyšehradskej štvorke. Maďarsko podporovalo Andreja Babiša, keďže zdieľali podobné názory. S novou vládnou koalíciou, ktorej základom by nebolo ANO, bude mať ale Viktor Orbán o spojenca menej. Zároveň musíme myslieť aj na českého prezidenta. Jeho názory a presvedčenia sa úplne nezhodujú s novým smerovaním našej krajiny. Zatiaľ ale každý český prezident zotrval v úrade plné volebné obdobie, preto by jeho predčasný odchod bol niečím novým. Pokiaľ to zdravotný stav Miloša Zemana dovolí, chce samozrejme zostať v úrade až do roku 2023.

Autor: Tomáš Winkler

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com