Komentáre

Voľby do českého parlamentu. Čo očakávať od nových politikov pre Slovensko?

Voľby do dolnej komory českého parlamentu, ktoré sa konali 8. a 9. októbra, vyhrala liberálno-opozičná koalícia Spolu na čele s Petrom Fialom, ktorá bude zostavovať budúcu vládu. Aj voľby v Českej republike boli pre súčasné strany úplným neúspechom, keďže sociálni demokrati ani komunisti nedokázali prekročiť päťpercentnú hranicu a nezískali v snemovni ani jeden mandát.

DÔSLEDKY VOLIEB

Spôsob, akým sa skončili voľby v Českej republike, je určite pozitívny pre česko-slovenské vzťahy a pre ďalší vývoj EÚ liberálnym smerom. Zlepšenie vzťahov možno predpokladať z viacerých dôvodov:

Prvým dôvodom je zmena premiéra v Českej republike. Andrej Babiš, ktorého strana skončila vo voľbách na druhom mieste, priznal porážku a čoskoro odstúpi z funkcie premiéra. Pravdepodobne ho nahradí Pieter Fiala. Pre Slovensko je to veľké plus, pretože A. Babiš bol pred voľbami miláčikom ruských médií, ktoré mu gratulovali. V kampani mu pomáhal aj Viktor Orbán, maďarský premiér, s ktorým Slovensko nemá najlepšie vzťahy. Výmena premiéra by tak mohla hrať do kariet Slovensku, ktoré chce posilniť vzťahy s Českou republikou.

Možný budúci český premiér Peter Fiala má politologické vzdelanie, vyzná sa v parlamentných záležitostiach a pôsobil ako minister vo vláde a ako rektor a pedagóg na prestížnych univerzitách v krajine. Presadzuje však liberálno-konzervatívnu ideológiu, ktorá by mohla ovplyvniť budúce zmluvy Slovenska a Českej republiky. Dá sa predpokladať, že čoskoro sa začnú realizovať spoločné programy v oblasti vzdelávania, kultúry a športu medzi krajinami – takéto dohody praktizujú takmer všetky krajiny EÚ.

Pre EÚ dopadli voľby v Českej republike dobre aj preto, že komunisti nezískali žiadne kreslo v parlamente. To znamená, že SPD, ľavicová strana, ktorá vyhrala voľby v Nemecku, nemá v súčasnosti podporu popredných strán v EÚ. SPD tak bude musieť ustúpiť liberálom z niektorých svojich želaní, aby sa neocitla v čiastočnej politickej izolácii.

Celkovo treba poznamenať, že Slovensko z výsledkov českých volieb výrazne profitovalo. Pretože v zahraničnej politike sú v blízkej budúcnosti možné diplomatické kontakty medzi prezidentmi a vládami štátov s cieľom nadviazať kontakty, podpísať zmluvy a spoločne riešiť problémy. Aj v domácej politike sú možné pozitívne zmeny, pretože v budúcnosti sa môže zvýšiť počet výmenných študentských programov, cestovný ruch medzi obyvateľmi a mnohé ďalšie zmeny, ktoré budú pre obe krajiny priaznivé.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com