Svet

Potenciálny nový český premiér už pracuje na vláde, vyslal odkaz Zemanovi

Predpokladaný možný český premiér Petr Fiala začína skladať budúcu vládu koalíciu. Vystriedať by mala vládu Andreja Babiša (ANO).

Dve volebné koalície Spolu a Piráti + Starostovia v sobotu večer podpísali memorandum o vytvorení novej vlády. Mala by sa opierať o 108 poslancov v 200-člennej snemovni.

Týmto krokom tak stranícki lídri dali najavo prezidentovi Milošovi Zemanovi, aby od začiatku poveril zostavením vlády Fialu.

Hlava štátu sa už pred voľbami vyjadrila, že poverenie dostane líder zvolenej najsilnejšej strany, nie koalície – teda predseda ANO Andrej Babiš.

Znenie dohody prečítal na tlačovej konferencii novinárom Petr Fiala:

Memorandum o vôli vytvoriť väčšinovú vládu Českej republiky

„Päť politických subjektov ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Česká pirátska strana, Starostovia a nezávislí – združení v dvoch volebných blokoch, reflektujú vôľu občanov Českej republiky po zmene vyjadrenej skutočnosťou, že tieto strany a hnutia získali vo voľbách väčšinu poslaneckých mandátov.

Vedomí si svojej zodpovednosti, rozhodli sa deklarovať vôľu spoločne vytvoriť vládu Českej republiky.

Týmto žiadajú prezidenta Českej republiky, aby poveril Petra Fialu rokovaním o zostavení takejto vlády.

Vyhlasujeme a potvrdzujeme tak aj naše skoršie verejné vyhlásenia, že žiadny zo signatárov tohto memoranda nevstúpi do rokovania so žiadnym ďalším politickým subjektom.

Dohodli sme sa, že v nasledujúcich dňoch budú naše spoločné rokovania pokračovať a budeme riešiť konkrétne programové oblasti a budúce politické usporiadanie.”

Babišovo ANO nevyhralo voľby

Víťazom volieb do českej Poslaneckej snemovne sa stala pravicová koalícia SPOLU, ktorá tesne predstihla hnutie ANO doterajšieho premiéra Andreja Babiša.

Koalícia Spolu, ktorú tvoria strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09, sa do vedenia dostala krátko pred záverom sčítania hlasov. Podľa takmer úplných výsledkov jej hlasy odovzdalo 27,71 percenta zúčastnených voličov, pričom ANO dostalo 27,21 percenta.

Tretia skončila liberálna koalícia Piráti a Starostovia so ziskom 15,53 percenta hlasov. Do dolnej komory parlamentu sa dostala ešte populistická strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá má 9,59 percenta hlasov.

Hranicu piatich percent – potrebnú na vstup do snemovne – neprekročili ľavicové strany ČSSD a komunisti.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com