Komentáre

Napätie na susedných hraniciach Poľska a Bieloruska: stanovisko ministrov Vyšehradskej štvorky

Vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú v poslednom čase napäté. Čiastočne je to spôsobené situáciou v Bielorusku, kde už dlho neutíchajú zhromaždenia, pochody a pikety proti diktátorskej vláde a zmanipulovaným voľbám súčasného prezidenta Lukašenka. V tejto situácii sa stretli záujmy západných krajín a Ruska: Európska únia chcela získať nového prodemokratického spojenca na hraniciach s Ruskom, zatiaľ čo Rusko zasa nechcelo stratiť vplyv v Bielorusku, čo opäť viedlo ku konfliktom medzi krajinami.

VÝVOJ NA HRANICIACH POĽSKA A BIELORUSKA

Od leta 2020 sa Rusko a Bielorusko dohodli na spoločných vojenských cvičeniach na západných hraniciach Bieloruska. Medzinárodné spoločenstvo prijalo takéto spojenectvo nepriateľsky, pretože hlavy štátov ho považovali za pokus Ruska priblížiť svoj kontingent vojsk k hraniciam Poľska. Na vrchole cvičenia Rusko priblížilo svoje jednotky čo najbližšie k západným hraniciam Bieloruska, čo ešte viac rozhnevalo krajiny EÚ. Až potom Rusko súhlasilo so stiahnutím svojho vojenského kontingentu zo susedných hraníc krajín a cvičenie bolo čoskoro ukončené. V roku 2021 sa však spoločné rusko-bieloruské cvičenie opäť zopakovalo pod výstižným názvom “Zapad 2021” – Cvičenie v rámci tohto programu bolo nedávno ukončené a podľa ruského ministra obrany Šojgua boli dosiahnuté všetky ciele, ktoré ciele neboli špecifikované. V reakcii na Západ 2021 uskutočnil vojenský blok NATO svoje cvičenie aj pri hraniciach Bieloruska, ktorého ciele mali čisto obranný charakter, ale za zmienku stojí, že NATO ponechalo niekoľko jednotiek na hraniciach Poľska.

STANOVISKO MINISTROV KRAJÍN VYŠEHRADSKEJ ŠTVORKY

Dvaja ministri Vyšehradskej štvorky hovorili o najnovšom spoločnom rusko-bieloruskom cvičení. Ministri sa zhodli na tom, že hranice EÚ by sa mali strážiť prísnejšie, t. j. mal by sa zvýšiť počet vojakov umiestnených na východných hraniciach Poľska. Aj na základe nedávnych krokov Ruska v Bielorusku môžeme usudzovať, že Rusko sa snaží zmeniť vojenskú infraštruktúru na hraniciach EÚ vo svoj prospech tým, že zvyšuje počet svojich vojakov s neznámym cieľom pre iné krajiny: Možno na obranu, možno na provokáciu. Tento akt tak destabilizuje pokoj na vonkajších hraniciach Európskej únie a znervózňuje predstaviteľov všetkých európskych krajín.

Na záver článku možno povedať, že správanie Ruska na hraniciach s Európskou úniou nepochybne vedie k reakcii NATO, ktoré tiež zvyšuje počet vojakov na východných hraniciach Poľska. Takáto situácia má určite negatívny vplyv na “rozkolísané” vzťahy medzi Ruskom a západnými krajinami, čo môže následne viesť k ďalším konfliktom, z ktorých budú obe strany profitovať.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com