Slovensko

Bude policajného prezidenta vyberať minister vnútra? Koalícia sa zhodla

Koalícia sa zhodla na tom, aby si policajného prezidenta vyberal minister vnútra, keďže je zaňho politicky zodpovedný.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v pondelok v súvislosti s návrhom koaličných poslancov predloženým do parlamentu. Šéf rezortu by si podľa neho mohol zvoliť prezidenta Policajného zboru sám, vypočutie vo výbore by malo iba konzultačný charakter. “Diskusie samozrejme prebiehajú v rámci celého balíka opatrení, ktoré treba urobiť. Politická zhoda v rámci koalície na tom, aby si o policajnom prezidentovi rozhodol minister vnútra, tu je, takže k tomuto kroku sa pristupuje. Keďže on zaňho nesie zodpovednosť, mal by si ho vyberať aj odvolávať,” skonštatoval predseda vlády.

Koaliční poslanci v novele zákona navrhujú posilnenie kompetencií ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale kandidáta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter. Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie by mohlo byť možné aj bez udania dôvodu.

Podľa aktuálneho zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Rovnaký postup je aj pri riaditeľovi inšpekcie, ktorého však vymenúva na návrh ministra vnútra vláda. K súčasnej právnej úprave došlo za ministerky za Smer-SD Denisy Sakovej.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com