Slovensko

Zajtra sa rozhodne! Súd sa bude zaoberať dohodou o vine a treste Adriána Szabóa: Toto mu hrozí

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku sa bude v pondelok (4. 10.) zaoberať schvaľovaním dohody o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) s obvineným exriaditeľom Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Adriánom Szabóm.

Pokiaľ súd dohodu v pondelok na svojom verejnom zasadnutí schváli, stane sa právoplatnou a nebude sa môcť voči verdiktu odvolať.

Prokurátor ÚŠP uzavrel dohodu o vine a treste s Adriánom Szabóom, trestne stíhaným pre zločin prijímania úplatku, 17. augusta. Navrhuje mu uložiť trest odňatia slobody vo výmere troch rokov, ktorý sa podmienečne odkladá. Obvinenému sa zároveň navrhuje uložiť probačný dohľad v skúšobnej dobe, ktorá bola stanovená na päť rokov. Súčasťou dohody je tiež návrh na uloženie peňažného trestu vo výške 25.000 eur a trestu prepadnutia veci, konkrétne dvoch mobilných telefónov a televízneho prijímača. Obvinenému sa tiež navrhuje uloženie trestu zákazu činnosti spojeného s výkonom právomoci verejného činiteľa na dobu sedem rokov.

Adriána Szabóa, bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána Kučerku stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

NAKA zadržala Adriána Szabóa 3. júna. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti minimálne v hodnote 20.000 eur. Úplatky mal dostať od Bernarda Slobodníka. Ten je jediným priamym svedkom v prípade.

Vláda 16. júna odvolala Adriána Szabóa z funkcie riaditeľa ÚIS. Dočasne povereným šéfom ÚIS sa stal 11. júna Peter Sch. Toho však zadržali spoločne so štvoricou vyšetrovateľov NAKA 13. septembra. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Petra Scholtza a vyšetrovateľov napokon v piatok (1. 10.) prepustil Krajský súd (KS) v Bratislave z väzby na slobodu. Podľa KS je ich trestné stíhanie neopodstatnené. ÚIS aktuálne vedie zástupca riaditeľa Martin Mackovič.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com