Komentáre

Podpora Slovenska pre bezvízový styk s Ukrajinou

V posledných rokoch sa začala nekontrolovaná migrácia z východu k spojencom EÚ. Táto situácia začala vyvolávať veľkú nevôľu medzi miestnym obyvateľstvom, pretože migranti začali zavádzať vlastné pravidlá. To viedlo krajiny EÚ k tomu, že začali vážne uvažovať o obmedzení bezvízového styku s cieľom znížiť prílev utečencov z konfliktných oblastí. Jedným z takýchto regiónov je Ukrajina, ktorá si od roku 2017 zachovala bezvízový styk s krajinami EÚ a zároveň je susedom Slovenska.

V dokumente, ktorý zverejnila Európska komisia, sa uvádza, že Slovensko nemá sťažnosti na prílev migrantov do susedných krajín a je za zachovanie existujúcich vzťahov vrátane vzťahov s Ukrajinou. Zároveň uvádza, že Slovensko bude naďalej monitorovať počet migrantov, aby sa zabránilo kríze spôsobenej veľkým počtom utečencov.

Slovensko podporuje Ukrajinu v otázke bezvízového styku s EÚ z viacerých dôvodov:

  • Hlavným dôvodom, prečo Slovensko profituje z priateľských vzťahov s Ukrajinou, je jej susedstvo. Tento faktor je dôležitý, pretože pre každú krajinu sú predovšetkým susedia hlavným dovozcom a odberateľom výrobkov. A ak sú tieto dve krajiny “priateľmi”, všetci z toho profitujú.
  • Ďalším dôvodom je, že Ukrajinci nielen často migrujú, ale aj cestujú do miest na Slovensku. Táto situácia prináša republike veľa výhod, pretože jej umožňuje rozvíjať cestovný ruch a získavať dobré sumy od cestujúcich. Napríklad za posledných niekoľko rokov Ukrajinci vycestovali do krajín EÚ viac ako 50 miliónov krát, pričom pomerne veľká časť z nich smerovala do susednej krajiny – Slovenska.
  • Ďalším dôvodom podpory Ukrajiny je zlepšenie vzťahov medzi štátmi vo všeobecnosti. Napríklad od začiatku prezidentovania Vladimíra Zelenského na Ukrajine sa vzájomné vzťahy medzi krajinami výrazne zlepšili. Minulý rok si prezidenti vymenili návštevy hlavných miest: Kyjeve a Bratislave, kde sa podľa Zelenského medzi ním a Zuzanou Čaputovou vytvorili pomerne vrúcne vzťahy. V tejto súvislosti už krajiny majú niekoľko významných plánov na rozvoj vzájomných vzťahov.
  • Napokon, za jeden z hlavných dôvodov možno považovať snahu Slovenska získať lojálneho spojenca na svojich východných hraniciach. To by umožnilo nielen mobilizáciu vojsk v prípade ohrozenia z východu, ale hodilo by sa to aj v prípade vojenských konfliktov s inými susednými krajinami.

Slovensko má veľa dôvodov na podporu bezvízového styku s Ukrajinou. A smerovanie k zlepšeniu vzťahov s východným susedom bude pravdepodobne pokračovať počas celého prezidentského obdobia Zuzany Čaputovej.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com