Ekonomika

Kto vládne autobazárom? Týchto 15 modelov sa ľudia zbavujú najčastejšie

Prehlbujúca sa kríza v automobilovom priemysle sa výrazne prejavuje aj v tohtoročnej ponuke inzerovaných vozidiel na slovenskom trhu. Ak sa pozrieme na ponuku automobilov podľa typu karosérie, počet ponúkaných áut v tomto roku klesol vo všetkých kategóriách. Trhu vládnu modely SUV, ktorých slovenskí inzerenti ponúkajú 29,4 percenta.

Zatiaľ čo ich ponuka medziročne klesla o 4 %, dopyt vzrástol o 18 %. Spolu s tým sa zvyšuje vek a počet najazdených kilometrov. Vozidlá SUV zostarli o viac ako 12 %, pričom mladšie sú len viacmiestne vozidlá. Vyplýva to z analýzy trhu s jazdenými vozidlami, ktorú realizovala spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO.

Ponuka automobilov na slovenskom trhu naďalej klesá v dôsledku výpadkov vo výrobe nových áut, hoci predajcovia hlásia zvýšený dopyt. „Príkladom krízy v automobilovom sektore je porovnanie ponuky a dopytu po vozidlách SUV. Podľa našich analýz vzrástol dopyt po SUV v tomto roku o osemnásť percent. Ponuka na trhu však v porovnaní s minulým rokom klesla o štyri percentá,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings, prevádzkovateľa siete AAA AUTO. Ponuka všetkých automobilov na domácom trhu naďalej klesá. Najvýraznejšie sa prepadla ponuka viacmiestnych automobilov (25,3 %), sedanov (19,7 %) a hatchbackov (13,2 %).

Počet vozidiel klesá, ich vek a nájazd zase stúpa

Spolu s klesajúcou ponukou automobilov sa zvyšuje ich vek a počet najazdených kilometrov. Najvyšší medziročný nárast veku inzerovaných áut na slovenskom trhu možno pozorovať pri sedanoch, kde autá zostarli o 32,2 % na 7,8 roka. Spolu s tým sa rapídne zvýšila aj hodnota kilometrov na tachometri, ktorá je najčastejšie 151 868 km.

Najojazdenejšie v ponuke sú vozidlá MPV

Sedany však nepatria medzi celkovo najojazdenejšie vozidlá v ponuke. Toto nie príliš pozitívne prvé miesto patrí vozidlám MPV, ktoré majú najčastejšie 10,7 roka a viac ako 180 000 kilometrov. Naopak, najmenej ojazdené bývajú, trochu paradoxne, pick-upy.

„Ako pozitívny trend vnímam dočasné pozastavenie zvyšovania cien inzerovaných ojazdených vozidiel. Tým sa Slovensko stalo veľkou výnimkou v strednej Európe, hoci len na krátky čas. Napríklad v susednej Českej republike ceny výrazne rastú,“ dodala Topolová.

Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com