Kultúra

Jesenné džezáky sa sťahujú do Refinery Gallery a prinesú svetové hviezdy

Mike Stern s Billom Evansom, Avishai Cohen či Nubiyan Twist – to sú headlineri tohtoročných Bratislavských jazzových dní, ktoré sa uskutočnia od 22. do 24. októbra po prvýkrát v bratislavskej Refinery Gallery. Jednodňové vstupenky aj permanentky sú už v predaji.

V prvý festivalový večer, piatok 22. októbra, sa fanúšikovia môžu tešiť na Avishai Cohen Trio, ktorého líder patrí medzi najlepších jazzových kontrabasistov sveta. Izraelský hudobník začínal svoju hudobnú kariéru v kapele Chicka Coreu, neskôr si zahral aj s ďalšímí legendami hudobnej scény ako sú Bobby McFerrin, Roy Hargrove alebo Herbie Hancock. V jeho tvorbe cítiť hudobné vplyvy stredného východu v kombinácii s izraelskou hudbou, v klasickej či nu jazzovej podobe. Do Bratislavy pricestuje Avishai Cohen so svojím triom a počas koncertu odohrajú hudbu z ostatného albumu Arvoles (2019), ale aj skladby, ktoré ešte len čakajú na vydanie. 

Jeden z najväčších jazzových objavov posledných rokov z Veľkej Británie NubiyanTwist sa na Slovensku premiérovo predstaví v sobotu 23. októbra. Desaťčlennú future jazz formáciu, ktorá bohato využíva hypnotické rytmické prvky africkej hudby a dubu, dal dohromady multiinštrumentalista a producent Tom Excell. Stretli sa v nej excelentní hudobníci, speváci a producenti, ktorí vo svojej hudbe, aj za pomoci štvorčlennej dychovej sekcie, geniálne miešajú jazz, afrobeat, hip-hop, soul aj tanečnú hudbu

O Nubiyan Twist sa hovorí ako o prvoligovej hviezde britského afro-jazzu a svoje postavenie na scéne skupina potvrdila aj druhým albumom Jungle Run a fantastickými koncertami s hviezdami ako De La Soul, Robert Glasper či Hot 8 Brass Band a Quantic. Koncert Nubiyan Twist bol pôvodne plánovaný na Jarné džezáky 2020. Kvôli pandémii a lockdownu však musel byť zrušený. Fanúšikovia, ktorí mali zakúpené vstupenky na spomínaný koncert, ich môžu využiť teraz – sú platné ako jednodňové vstupenky na tento festivalový deň.

Fenomenálny gitarista Mike Stern je miláčikom slovenských fanúšikov a jeho koncerty sú vždy beznádejne vypredané. Na Bratislavských jazzových dňoch 2021 vystúpi s formáciou Bill Evans Band v nedeľu 24. októbra. Stern začínal v kapele Blood, Sweat & Tears a u Billyho Cobhama. Od roku 1981 hral niekoľko rokov po boku Milesa Davisa. Potom nasledovalo Sternovo turné s geniálnym basgitaristom Jacom Pastoriousom. Výpočet jeho hviezdnych spoluprác pri týchto menách len začína, v dlhom zozname jeho hudobných parťákov sú aj mená ako Marcus Miller, Mino Cinelu, Richard Bona, Anthony Jackson, Victor Wooten, Roy Hargrove a mnoho ďalších.

Na džezákoch bude Mike Stern koncertovať s kapelou saxofonistu Billa Evansa. Tento talentovaný Američan začínal po boku Milesa Davisa, bol tiež členom Mahavishnu Orchestra a Elements. Dvojicu hviezdnych hudobníkov bude sprevádzať Tom Kennedy na basgitare a Nicolas Viccaro na bicích. 

Takýto hviezdny line-up je v aktuálnej pandemickej situácii výnimočný. Aj Bratislavských jazzových dní sa však dotkli pandemické obmedzenia, kvôli ktorým sa sťahujú do Refinery Gallery.

“Vzhľadom k situácii a kultúrnemu semaforu, ktorý limituje počet návštevníkov kultúrnych podujatí sme presunuli festival do menších priestorov a koncerty budú na jednom pódiu. Každý večer budú koncertovať tri skvelé kapely či formácie,” prezradil riaditeľ festivalu Pavel Daněk. “O Pódium mladých talentov, na ktoré sme veľmi hrdí a ktoré každoročne prinesie skvelé koncerty mladých slovenských hudobníkov, však fanúšikovia ochudobnení nebudú. Čoskoro zverejníme informácie na prihlasovanie súťažiacich aj detaily, kde a kedy budú koncerty,” dodáva organizátor.

Ďalšie mená tohtoročného lineupu budú odhalené čoskoro. Kompletné informácie o programe a vstupenkách sú na oficiálnom webe Bratislavských jazzových dní www.bjd.sk. Podujatie z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.  

Zdroj: https://hudba.zoznam.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com