Slovensko

Matovič verzus Kollár vo vojne o paragraf 363: Kto je na ťahu?! Takto to vidia politológovia

Koaliční lídri si rozohrali komplikovanú šachovú partiu, ktorá sa môže skončiť ešte všelijako.

Sme rodina Borisa Kollára trvá na tom, že zotrvá v platnosti kontroverzný paragraf 363, a tiež na tom, že sa nebudú meniť pomery na prokuratúre. V koalícii pritom silnejú hlasy za to, aby sa posilnila úloha špeciálnej prokuratúry. Zástancom takéhoto riešenia je aj líder OĽaNO Igor Matovič, Kollár je však proti. Kto nakoniec ustúpi?

Jadrom sporu je najmä paragraf 363 Trestného poriadku, ktorý oprávňuje generálnu prokuratúru rušiť rozhodnutia vyšetrovateľov či prokurátorov. Kollár začína okrem toho opäť vo veľkom skloňovať svoj zámer stavať veľké množstvo nájomných bytov, pričom je stále jasnejšie, že práve on je tým, kto rozhodne o budúcnosti koalície. V stredu Kollár opäť prehovoril.

V rozhovore pre Rádio Expres sa okrem iného odmietol ospravedlniť za svoj výrok o „čurillovskej mafii“. V prípade vyšetrovateľa Jána Čurillu a jeho kolegov sú podľa neho vážne podozrenia a zatiaľ sa nemá prečo ospravedlňovať. „Dnes sa určite nechcem ospravedlniť. Pokiaľ sa to nepreukáže, pokiaľ budú oslobodení, potom sa veľmi rád ospravedlním,“ vyhlásil. Na otázku moderátora, či tým vlastne nehovorí aj o Matovičovej mafii, Kollár odvetil, že na Matoviča nehodlá takto útočiť. „Ja mám s bývalým premiérom veľmi dobré vzťahy a nebudem si ich týmto kaziť,“ uviedol Kollár.

Heger: Radšej menšia vláda

Šéf Sme rodina si vie predstaviť, že jeho strana podporí viaceré návrhy pracovnej skupiny pre obnovu dôvery v právny štát, a to aj napriek tomu, že sa na jej činnosti naďalej odmieta zúčastňovať. V žiadnom prípade však nepodporí zrušenie paragrafu 363. Práve na ňom sa môže lámať osud koalície. Matovič aj ďalší koaliční lídri zatiaľ ústupok odmietajú. Potvrdil to v stredu pred rokovaním vlády šéf OĽaNO Matovič, a ostrý odkaz Kollárovi poslal aj inokedy zmierlivý premiér Eduard Heger. „Pre mňa je červená čiara spravodlivosť, nikdy neurobím obchod na úkor spravodlivosti,“ vyhlásil. Heger dokonca dodal, že možnosť pokračovať v boji za spravodlivosť pokojne vymení za ústavnú väčšinu v parlamente.

Koaliční lídri si rozohrali komplikovanú šachovú partiu, ktorá sa môže skončiť ešte všelijako.

Ak by koalícia stratila Kollárovu stranu, mala by v parlamente len 75 poslancov. Najtesnejšiu možnú väčšinu by jej mohla zabezpečiť podpora poslanca Miroslava Kollára, ktorý momentálne pôsobí v strane Spolu. Kollár takúto podporu nevylučuje. Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska, ktorý sa v tejto súvislosti zmieňoval tiež, takéto úvahy, naopak, odmietol. „Nie som otvorený ponukám, nemám záujem o žiadne pozície v tejto koalícii,“ vyhlásil Valášek.

Pravdepodobnejšie je zotrvanie Kollára

Tomáš Koziak, politológ

  • Vývoj je veľmi ťažké prognózovať. Podľa môjho názoru je stále ešte väčšia pravdepodobnosť, že tento spor neprerastie do momentu, aby Boris Kollár odišiel z koalície. Téma prerastania mafie do štátu bola tým, s čím táto koalícia vznikla a čo prinieslo týmto stranám veľmi dobrý volebný výsledok. Netýkalo sa to len Matoviča, ale aj Kollára. A ak Kollár kvôli tomuto problému odíde z koalície, tak už nikdy nebude môcť hovoriť o tom, že to s bojom s mafiou a s nastolením poriadku v štáte myslel vážne. Vylúčiť sa to ale, samozrejme, nedá.

Matovič si nemôže dovoliť prísť o Kollára

Radoslav Štefančík, politológ

  • Problém Matoviča je, že on jednoducho Kollára nemôže vyhodiť z vlády, pretože nebude mať dostatočnú podporu. Aj keď Miroslav Kollár sa vyjadril, že by takú vládu podporoval, stále by to bolo 76 poslancov, čo je na takto rozhádaný typ koalície skutočne veľmi málo. Matovič jednoducho Kollára vyhodiť nemôže. Na druhej strane si musí zachovať tvár a ak chce hovoriť o protikorupčnej politike, musí tie protikorupčné opatrenia aj prijímať. Boris Kollár pritom robí všetko pre to, aby tie protikorupčné opatrenia prijaté neboli. Kollár sa jednoducho musí sám rozhodnúť.

Je to päťdesiat na päťdesiat

Grigorij Mesežnikov, politológ

  • To, či Sme rodina z koalície odíde alebo nie, vidím tak päťdesiat na päťdesiat. Uvidíme, ako v strane zareagujú na výsledky tej pracovnej skupiny. Úplne sa vylúčiť nedá ani jeden, ani druhý variant. Osobne si myslím, že Sme rodina by odchodom stratila podstatne viac než ostatní koaliční partneri. Síce by taká koalícia mala len tesnú väčšinu, ale za istých okolností by dokázala vládnuť dlhšie, teoreticky aj do konca volebného obdobia. Naopak, Sme rodina, ak by odišla, tak by stratila silné postavenie, ktoré vo vládnej koalícii má a ktoré je podľa mňa nadštandardné.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com